Ik ben Jibraeel Mussani, ik ben 22 jaar en ik studeer rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik zit momenteel in de afrondende fase van mijn bachelor en zal volgend (college)jaar beginnen aan mijn master.

Via de Rechtswinkel, waar ik een bestuursjaar doe, kreeg ik een uitnodiging voor de VVA Masterclass. Ik had al eerder goede verhalen over het kantoor gehoord en het leek me leuk om met een aantal rechtswinkeliers deel te nemen aan de Masterclass.

Tijdens de VVA Masterclass hebben we kennis kunnen maken met het kantoor en de advocaten door middel van een potje Jenga. Daarna werden we in groepen verdeeld en moesten we een praktijkcasus voorbereiden, waarbij elke groep zich richtte op een ander rechtsgebied/aspect van de casus. Tijdens de voorbereiding werd mijn groepje gebeld door een getuige (gespeeld door iemand van kantoor) die een verklaring wilde doen omtrent de zaak. Onze bevindingen moesten we ten slotte presenteren voor de advocaten van het kantoor, die zich voordeden als de cliënten.

Aangezien de Masterclass in het teken stond van balans, konden we bijkomen van het presenteren tijdens een workshop van FyVIP over slaap, stress, ademhaling, beweging en gezonde voeding. Afsluitend was er een borrel, waar we de rest van het kantoor konden ontmoeten en in alle rust de dag konden evalueren. Uiteraard onder het genot van lekkere hapjes en drankjes.

Studentstage

Tijdens de Masterclass kreeg ik een goed beeld van het kantoor en zowel de verschillende secties als de sfeer op kantoor spraken mij erg aan. Aangezien ik in het collegejaar nog ruimte had voor een eventuele stage, leek een stage bij Van Veen mij een perfecte invulling en een goed begin van het jaar. 

Het merendeel van de tijd heb ik mij beziggehouden met inhoudelijk werk. Dat waren soms uitzoekklusjes waarbij jurisprudentieonderzoek moest worden gedaan, om er vervolgens een memo over te schrijven. Daarnaast heb ik ook brieven naar klanten en processtukken kunnen voorbereiden. Ook bij grote zaken, waarbij er uitgebreide dossiers lagen, kreeg ik de vrijheid om volledig in het dossier te duiken en mee te helpen aan de zaak.

Naast het inhoudelijke werk ben ik ook vaak meegegaan naar zittingen. Ik heb verschillende soorten zittingen bijgewoond en heb daarbij de verschillende stijlen van de advocaten kunnen zien. Zo ben ik onder meer naar een zitting bij de Raad van State, een getuigenverhoor bij de rechtbank, een hoorzitting bij een gemeente en aantal zittingen bij rechtbanken geweest. Naast de zittingen waren ook de sectie- en jurisprudentievergaderingen een goede manier om kennis te maken met de advocatuur. Ook heb ik aan de informele activiteiten kunnen deelnemen, zoals de wekelijkse borrels.

De stage is mij goed bevallen en ik heb een hoop geleerd. Ik heb allereerst veel geleerd over de (regionale) advocatuur. Door de praktijk mee te maken, krijg je een veel beter beeld van de advocatuur dan hetgeen je tijdens de studie krijgt te zien. Je leert wat er allemaal komt kijken bij een carrière in de advocatuur, hoe de organisatie van een advocatenkantoor eruit ziet en hoe zaken in de praktijk worden behandeld.  Daarnaast train je tijdens een stage ook je lees-en schrijfvaardigheden en leer je verschillende stukken, waaronder memo's, brieven en processtukken schrijven. Ook ontwikkel je je 'soft-skills' doordat je in contact komt met andere advocaten en cliënten en doordat je aan het eind van je stage een presentatie houdt.

Van Veen Advocaten

Van Veen Advocaten kent een fijne sfeer waar de deuren altijd open staan. Er wordt hard gewerkt, maar er wordt altijd tijd gemaakt om je als stagiair wat te leren. Je krijgt veel vrijheid en daarmee ook verantwoordelijkheid over de invulling van je stage. Dit past ook goed bij het karakter van het kantoor, je kunt namelijk een goede balans maken tussen het inhoudelijk werk en de leuke (en leerzame) uitjes.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over onze studentstages en de VVA Masterclass die Van Veen Advocaten organiseert op vrijdag 29 november 2019.

Vacatures en kennismaken