Gepubliceerd in Ede Stad op 20 oktober 2023

EDE - Abdullah Al-Musawi (27) is per 2 oktober 2023 in dienst getreden bij Van Veen Advocaten. Hij heeft vier jaar gewerkt als advocaat voor het grootste advocatenkantoor van Nederland aan de Amsterdamse Zuidas.

Kortgeleden heeft hij de bewuste keuze gemaakt om zijn zakelijke dromen uit te laten komen bij het kantoor uit Ede. De reden? Hier staat hij, als advocaat ondernemingsrecht, meer in persoonlijk contact met de ondernemers uit de regio en daarbuiten. Ook kan hij bij Van Veen Advocaten zijn eigen praktijk opbouwen.

Hij is nog maar een baby van vier maanden oud als Abdullah met een vliegtuig van de Verenigde Naties landt in Nederland. Zijn ouders hebben tijdens de Golfoorlog in Irak bijna alles achtergelaten om hun zes kinderen in veiligheid te brengen. Het gezin bouwt een nieuw bestaan op in Ede.

Abdullah vertelt: "Deze familiegeschiedenis heeft veel impact gehad op de keuzes die ik heb gemaakt. Mijn ouders hebben mij de mogelijkheden geboden een goed bestaan op te bouwen in Nederland. Zij hebben mij altijd met raad en daad bijgestaan om mijzelf op persoonlijk en intellectueel vlak te ontwikkelen. Ik ben mijn ouders hier erg dankbaar voor. Dit is ook waar mijn ambitie vandaan komt; ik ben vastberaden om overal het maximale uit te halen. Zo ook uit mijn studietijd en carrière."

Abdullah slaagt voor zijn VWO-examens aan het Marnix College en start hierna met de studie 'Rechtsgeleerdheid' aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is ambitieus en onderneemt veel nevenactiviteiten naast zijn studie. Zo werkt hij als griffier bij de rechtbank Gelderland, geeft hij les aan eerstejaars rechtenstudenten en neemt hij deel aan de werkgroep Mensenrechten & Vrede. Ook wordt hij door zijn hoogleraar Staatsrecht geselecteerd voor het Studentenparlement; een landelijke debatwedstrijd in de Tweede Kamer. Abdullah besluit om een semester rechten te studeren aan Osgoode Hall Law School in Toronto. Bij terugkomst wordt hij opgemerkt en doorstaat diverse selectieprocedures op de universiteit en bij grote advocatenkantoren. Abdullah doet graag praktijkervaring op en loopt stage bij meerdere toonaangevende advocatenkantoren in binnen- en buitenland. Na het behalen van zijn duale master Onderneming & Recht, wordt hij beëdigd als advocaat en treedt hij in dienst bij De Brauw Blackstone Westbroek aan de Amsterdamse Zuidas.

Al snel blijkt waar zijn zakelijke passie ligt: het persoonlijk begeleiden van de ondernemer in het soms complexe juridische proces. Abdullah helpt cliënten bijvoorbeeld bij overnames, ondernemingsrechtelijke vraagstukken binnen een bedrijf of commerciële discussies tussen bedrijven. Hij is naar eigen zeggen "hard op de inhoud en zacht op de relatie". Eén-op-één is Abdullah rustig en weegt hij zijn woorden zorgvuldig af, maar in de rechtszaal komt hij scherp uit de hoek en kan hij improviseren wanneer nodig. Deze scherpheid wordt ook opgemerkt tijdens zijn beroepsopleiding waar hij is uitgeroepen tot kampioen debatteren. Eerder hebben meerdere cliënten aangegeven dat zij zijn oprechte belangstelling en stijl zo prettig vinden, dat zij Abdullah graag als vaste (huis)advocaat willen houden. Ook voor Abdullah is het persoonlijk contact met cliënten essentieel. Daarvoor was minder ruimte aan de Zuidas, vanwege de grote opzet van het kantoor.

Bij sportschool Tesqua sprak Abdullah meerdere keren met Aart Jan Stokkers (partner en advocaat arbeidsrecht en insolventierecht) van het kantoor dat Abdullah sinds jongs af aan al kent. Abdullah hield een goed gevoel over aan deze gesprekken. De advocaten bij het professionele, middelgrote Van Veen hebben persoonlijk contact met hun cliënten en kennen de ondernemingen vaak goed. Ook kan iedere advocaat bij Van Veen zijn eigen praktijk opbouwen. Het kantoor biedt zogezegd "dienstverlening+" en doet aan veel kennisdeling. Dit spreekt Abdullah aan. Hij besluit daarom de overstap te maken naar Van Veen Advocaten. Abdullah is afgezien van enkele uitstapjes naar Nijmegen, Toronto, Amsterdam en Curaçao altijd in Ede blijven wonen.

Abdullah: "Toen ik jong was, had ik zeker de gedachte dat ik weg wilde uit Ede. Op zoek naar meer levendigheid. Je leert Ede echter waarderen naarmate je ouder wordt. Ik houd van de natuur en de heide is op fietsafstand. Na de hectiek van een drukke werkdag, vind ik mijn rust in deze mooie omgeving. Een omgeving die vertrouwd voelt. Ook omdat mijn familie en vrienden hier in de buurt wonen. Ik voetbal al 15 jaar met veel plezier bij DTS. Dat alles bij elkaar maakt dat een plek aanvoelt als thuis".

Abdullah is per 2 oktober van dit jaar in dienst getreden bij Van Veen Advocaten als advocaat ondernemingsrecht. Hij kijkt erg uit naar het verdere verloop van zijn loopbaan. Hij zegt hierover: "Bij familie sta ik al op de sneltoets voor een luisterend oor en passend advies. Ik hoop dat ik de komende periode veel ondernemers uit de Foodvalley regio mag ontmoeten en ook bij hen een plekje op die sneltoets mag krijgen. Bel mij gerust eens voor een kennismaking.

Vragen over dit artikel of dit onderwerp?