Zoon- of dochterlief komt thuis met een mapje met een klassenfoto en portretfoto’s. In het mapje zit een machtigingsformulier met de mededeling dat je korting krijgt indien je direct betaalt. Mocht je de foto’s niet willen, dan moet je ze binnen een bepaalde periode terugsturen. Daarvoor is een retourenvelop bijgevoegd. Indien je de foto’s niet terugstuurt, dan ‘verplicht je je tot afname’.

Uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Zwolle blijkt dat je voor dergelijke ongevraagde schoolfoto’s niet hoeft te betalen. Dat zit zo:
moederlief kreeg foto’s thuis, maar betaalde daar niet voor. Zij had financiële problemen door het faillissement van haar echtgenoot en had ook niet om de foto’s gevraagd. De schoolfotograaf begon een procedure. Inzet was een bedrag van in hoofdsom € 16,50 (!). De verplichting tot het betalen voor schoolfoto’s werd door de fotograaf gebaseerd op een koopovereenkomst.

Bij de kantonrechter ving hij bot. Voor het tot stand komen van een koopovereenkomst is namelijk vereist dat sprake is van een aanbod door de ene partij en van aanvaarding door de andere partij. Aanvaarding kan niet worden gebaseerd op het niet terugzenden van de foto’s. Uit de wet volgt dat een consument zaken die ongevraagd zijn toegezonden gewoon kan behouden. Dat is alleen anders indien het aan hem is toe te rekenen dat deze zaken zijn toegezonden. Het uitblijven van een reactie wordt niet als aanvaarding aangemerkt. Volgens de kantonrechter maakte het gegeven dat de fotograaf deze werkwijze al jaren toepast zijn oordeel niet anders.

De schoolfotograaf probeerde zijn zaak nog te redden door een beroep te doen op ongerechtvaardigde verrijking nu de moeder de
foto’s had gehouden. Dat bood geen soelaas. Volgens de Parlementaire Geschiedenis bij artikel 7:7 lid 2 BW kan een betalingsverplichting die afstuit op artikel 7:7 lid 2 BW niet op een andere grondslag worden gebaseerd, dus ook niet op ongerechtvaardigde verrijking.

De moraal van dit verhaal:
1. Ook aan een vordering van € 16,50 kan een juridisch tintje zitten
2. Ben je ondernemer, verander dan op tijd je verdienmodel
3. Als je de foto’s mooi vindt, betaal ze dan voorlopig maar wel gewoon…

Nb. In mijn praktijk behandel ik met name arbeidsrechtelijke en ondernemingsrechtelijke vraagstukken. Mocht je daarover vragen hebben, bel me dan gerust.

Gepubliceerd op 27 september 2016.

Vragen over dit artikel of dit onderwerp?
Gerelateerde artikelen
Deel deze pagina via