IT-projecten mislukken vaak. Het klinkt negatief, maar het is wel de realiteit. IT-geschillen voorkomen? In deze VVA Podcast spreekt Aart Jan Stokkers over dit onderwerp met IT en privacy advocaat, Reny Stark. Zij geeft aan hoe afnemers en leveranciers van IT-projecten vervelende conflicten kunnen voorkomen.

Het tot een goed einde brengen van een IT-project is haalbaar met een pragmatische aanpak.

Precontractuele fase IT-project

In de VVA Podcast wordt allereerst de precontractuele fase, de periode voor het teken van het contract, besproken. Deze fase is al direct van belang voor een goede voorzetting van de samenwerking. Is de opdrachtbevestiging niet te summier? Zijn kernzaken als de aansprakelijkheid en de taken en verantwoordelijkheden over en weer goed geregeld en hoe zit het met de intellectuele eigendomsrechten van het IT-product?

Contractuele fase

Wat volgt is de contractuele fase. Reny geeft aan wat de uitdagingen zijn voor leveranciers van IT-producten (zij hebben een zorgplicht!) en hoe opdrachtgevers de regie kunnen houden.

Ingebrekestelling?

Tot slot bespreken Reny Stark en Aart Jan Stokkers verschillende worst-case scenario's. De leverancier kan bijvoorbeeld failleren. Of de partijen kunnen de samenwerking om een andere reden niet meer voortzetten. Opdrachtgevers geven de leveranciers vaak keer op keer kansen, maar wanneer is het klaar? Wanneer komt het juridisch tot een ingebrekestelling en worden termijnen fataal?

Arbitrage, mediation of naar de rechter?

Uitdaging is om een gang naar de rechter te voorkomen. Deze zaken duren lang en kosten veel geld. Daarbij komt dat de rechter vaak weinig verstand heeft van IT. Reny geeft dan ook de voorkeur aan geschillenbeslechting via mediation of arbitrage (met IT-deskundigen). Wat houdt dit precies in? Beluister de VVA Podcast "IT-geschillen voorkomen":

Zie ook: 

 

De podcasts zijn ook te beluisteren via:
- iTunes https://podcasts.apple.com/nl/podcast/vva-podcast/id1464884076?l=en
- Spotify https://open.spotify.com/show/3fEjgJtde9IQUyqbbPrng3
- Stitcher https://www.stitcher.com/s?fid=423660&refid=stpr
- Podbean https://vanveenadvocaten.podbean.com/
- YouTube https://www.youtube.com/channel/UCjydCCuS0dlLaChKdm2NDMw?view_as=subscriber

Er komen meer podcasts aan. Wilt u geen uitzending missen? Klik dan binnen de apps op de knop 'abonneren'. Wij zijn erg benieuwd naar uw mening en waarderen het zeer als u een beoordeling achterlaat in één van de apps.

Gepubliceerd op 29 juli 2019

Vragen over dit artikel of dit onderwerp?
Gerelateerde artikelen
Deel deze pagina via