Als ondernemer ben je eigenaar van een pand, bijvoorbeeld een winkelpand. De huurder gaat failliet. Wat nu?

De advocaten geven de verhuurders juridische tips om zo goed mogelijk uit de vervelende situatie te komen. Wanneer is het bijvoorbeeld verstandig om de huurovereenkomst op te zeggen met de failliete huurder? Dit ligt natuurlijk ook voor een groot gedeelte aan de plannen van de pandeigenaar. Heeft hij of zij al een nieuwe huurder gevonden?

Het komt regelmatig voor dat er geen vervangende huurder te vinden is. In Ede is er bijvoorbeeld behoorlijk wat leegstand. Is leegstandschade te verhalen?

Huurpenningen na het faillissement kunnen in ieder geval gekwalificeerd worden als boedelschuld. Dat zijn schulden die bijna als eerste betaald worden door de curator, zodra hij enig geld heeft ontvangen na het faillissement.  Andere vragen waar u als luisteraar van de podcast een antwoord op krijgt zijn:

  • Hoe om te gaan met de situatie waarin de huurder kort voor het faillissement vertrekt? 
  • Kan je tijdens het faillissement een indeplaatsstelling krijgen? Wat als je het hier als verhuurder niet mee eens bent?
  • Kan de curator de waarborgsom terugvragen?

Tot slot bespreken Tjeerd van Veen en Maarten Blok wat de huurder kan doen als niet hij, maar de verhuurder failliet gaat. Hoe zit het met de diensten die de verhuurder (eventueel) leverde?

Vragen over dit artikel of dit onderwerp?
Deel deze pagina via