Eerder schreef ik over 'de gluurbuur', waarbij ik inging op de privacyregels met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera's door buren. Voor sommige mensen een grote ergernis. Dat geldt ook steeds meer voor de drone.
Zo werd mij vorige week door een man uit Lent (Nijmegen) de vraag gesteld of hij drones boven zijn tuin moest accepteren. Hij werd namelijk geconfronteerd met dit zwevend stuk technologie boven zijn privé terrein. Reden genoeg om hier nader op in te gaan in deze Digitale Dinsdag.
Het is niet toegestaan om zomaar boven een privéterrein te vliegen. Al helemaal niet als de kans bestaat dat – zoals in geval van een drone - vanuit de lucht opnames worden gemaakt. Dit kan een inbreuk op het eigendomsrecht en de privacy van de eigenaar van het terrein ("de eigenaar") opleveren. De eigenaar kan een juridische procedure opstarten tegen de gebruiker van de drone.
Veel mensen zitten niet te wachten op het starten van een juridische procedure. Ook is het niet altijd duidelijk wie de drone bestuurt. Een logische vervolgvraag is dan of de drone op een andere manier gestopt mag worden, bijvoorbeeld door de drone te vangen. Wellicht een praktische oplossing, maar niet één zonder risico.
Indien de eigenaar de drone weet te vangen maar deze daardoor beschadigd, dan ontstaat er schade. Op dat moment beëindigt de eigenaar een onrechtmatige situatie tegen hem, maar hij handelt zelf ook onrechtmatig tegen de gebruiker van de drone. In dat geval is de kans groot dat de eigenaar de schade aan de drone (deels) moet vergoeden. Lukt het om de drone zonder schade te vangen, dan durf ik te stellen dat de eigenaar niet onrechtmatig handelt tegenover de dronegebruiker. Hij beëindigt alleen de onrechtmatige situatie jegens zichzelf. Vanzelfsprekend dient de drone wel netjes teruggegeven te worden aan de rechtmatige eigenaar.
Een veel voorkomende reactie van dronegebruikers is: "Ja maar de camera staat uit". Het is goed om bewust te zijn van het feit dat een boven privéterrein rondzwevende drone een naar gevoel kan veroorzaken bij de eigenaar. Daarbij is het mijns inziens niet relevant of de camera wel of niet aan staat. Op het moment dat de eigenaar wordt geconfronteerd met de drone is dat voor hem of haar niet te zien. Het gevoel van privacyinbreuk ontstaat vanaf het moment van signalering wel direct, wat zeer onwenselijk is in een privésituatie. Dronegebruikers dienen dan ook te voorkomen dat zij een 'gluurbuur 2.0' worden. Door weg te blijven bij privéterreinen wordt veel (juridische) narigheid voorkomen.
Gepubliceerd in oktober 2017.